Kirjoituksia

Linda Leino

Kohteiden ylihinnoittelu koituu aina myyjän vahingoksi – asuntojen hinnoissa ei Satakunnan alueella näy romahdusta

Lahdenkatu

Asuntomarkkinaa  ja kuluttajia on tänä vuonna haastettu erityisen paljon. Alkuvuoden aikana Venäjän hyökättyä Ukrainaan alettiin puhua inflaatiosta ja energiakriisistä, öljylämmitteisistä taloista tehtiin lähes itse paholaisia, korotkin lähtivät nousuun ja sähkön hinta pomppasi tähtitieteellisiin lukemiin. On luonnollista, että nämä asiat vaikuttavat monen ihmisen ratkaisuihin asumisen tarpeista ja mahdollisista muutostarpeista. Vuosi 2021 oli asuntomarkkinassa poikkeuksellisen vilkas, mutta asuntomarkkinoilla menee kuitenkin tällä hetkellä huomattavasti paremmin kuin moni kuvittelee. Asuminen on ihmisen perustarve ja omaan asumiseen liittyviä tarpeita arvioidaan useimmiten pitkän tähtäimen suunnitelmalla. Sähkön hintojen hetkellinen nousu ei tule romahduttamaan asuntomarkkinaa – asuntoa ei hankita muutamaksi kuukaudeksi, vaan jopa loppuelämäksi. Verrataan tätä, vaikka asuntolainan ottamiseen. Laina otetaan jopa 25 vuoden ajalle. Kuluttajan on mahdoton arvioiden korkojen tai maailmantalouden muutoksia koko tulevalle laina-ajalle ja näin ollen riskejä ei voida koskaan täysin välttää. Selvää kuitenkin on, että jokainen tarvitsee kodin.

Mieleeni on jäänyt eräs kirjoitus kiinteistönvälittäjien roolista pankkien rahoituspäätöksissä. Kirjoittajan mukaan kielteinen rahoituspäätös on useimmiten ei niinkään pankista, vaan kiinteistönvälittäjästä johtuvaa perustuen kohteiden ylioptimistiseen hinnoitteluun. Haluan todeta tähän, että tällöin puhutaan nimenomaan ammattitaidottomasta kiinteistönvälittäjästä – ei koko alan tekijöistä. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä osaa hinnoitella kohteen markkinaa vastaavaksi kussakin maailmantilanteessa ja perustelemaan kattavasti näkemyksensä myyjälle. Kohteiden ylihinnoittelu koituu aina myyjän vahingoksi, myyntiaika pitkittyy ja tämä näkyy tulevina hinnanlaskuina sekä ostajien tarjouksissa. Oikein hinnoittelemalla varmistetaan myyjälle paras mahdollinen hinta myyntiin tulleesta kohteesta.

Kun valitset kiinteistönvälittäjää, vaadi palvelua. Vaadi perusteet hinnoittelulle ja tiedustele markkinatilannetta. Hyvä kiinteistönvälittäjä pystyy antamaan nämä tiedot kattavasti. Oleellisena asiana pidän myös nykyaikaisia markkinointimenetelmiä; ammattikuvaajan ottamat kuvat ovat monessa kohteessa hyvinkin suuressa roolissa, myös laadukkaat kohdeilmoitukset sekä kattava ja ensisijaisesti kohdennettu mainonta kohteelle on tärkeää. Välityspalkkion määrää tärkeämpi asia on toteutuva kauppahinta, joka varmasti saavutetaan parhaiten käyttämällä asiantuntevaa ja ammattitaitoista välittäjää. Me lupaamme tämän jokaiselle asiakkaallemme.

Linda Leino

Linda Leino

Toimitusjohtaja, YKV, LKV, LVV, KiAT, kaupanvahvistaja