Kirjoituksia

Esa Tommila

Ohjeita uudiskohteen ostajalle

Ostajan kannattaa tuntea oikeutensa erityisesti uuden asunnon kaupassa.
HAAVELKV-pikkujoulut

Oman asunnon hankkiminen on useimmille elämän suurin ja tärkein hankinta. Ostajan kannattaa tuntea oikeutensa erityisesti uuden asunnon kaupassa.

Joustava rahoitusjärjestelmä yhtiölainoituksessa sekä ostajan turvaksi luotu RS-järjestelmä mahdollistavat uudiskohteen hankinnan monenlaisessa elämäntilanteessa.
Rakentamisvaiheessa myytävien asuntojen ostajien edut on suojattava asuntokauppalain 2 luvussa säädetyllä tavalla.

Tärkeää on ymmärtää, mitä 60-70 prosentin yhtiölainaosuus ja rahoitusvastike käytännössä tarkoittavat ja mitä tarkoitetaan esimerkiksi ennakkomarkkinointivaiheella ja RS-järjestelmällä, suorituskyvyttömyysvakuudella ja vastaanottotarkastuksella.

Uudiskohde rahoitetaan useasti 60 -70 prosentin suuruisella yhtiölainalla, jolloin myyntihinta on itseasiassa pienempi kuin yhtiölainaosuus ja saattaa tuntua hyvin edulliselta. Velattoman hinnan muodostavat kuitenkin myyntihinta + yhtiölainaosuus yhteensä, joten ota aina huomioon ensisijaisesti uudiskohteen velaton hinta.

RS-järjestelmä on ostajan turvaksi luotu järjestelmä nimenomaan uudiskohteisiin ja tulee sanoista Rahalaitosten neuvottelukunnan Suosittelema.
RS-järjestelmä mahdollistaa asuntojen myynnin jo rakentamisvaiheen aikana, jolloin kauppoja tehdään rakentamisvaiheen kauppakirjalla ja myyntihintaa maksetaan rakennusvaiheiden etenemisen mukaan.

RS-järjestelmää valvotaan tarkasti ja sen tarkoitus on varmistaa, että kohde rakennetaan suunnitelmien mukaan. RS-järjestelmä on osa Asuntokauppalakia ja pitää sisällään useita erilaisia turvapykäliä.

RS-järjestelmän olennaisin osa on asuntokauppalain 2 luvun mukaiset vakuudet, joita ovat rakentamisvaiheen vakuus, rakentamisvaiheen jälkeinen vakuus sekä suorituskyvyttömyysvakuus.

Esa Tommila

Asuntomyyjä, KiAT