Kirjoituksia

Sari Immonen

Vinkkejä ensiasunnon ostajalle

Oma asunto kerryttää varallisuutta, toisin kuin vuokralla asuminen.
Sari-joulucrop

Ensiasunnon ostaminen on yksi elämän isoimmista päätöksistä. Oma asunto kerryttää varallisuutta, toisin kuin vuokralla asuminen. Kuukausittaisella vuokrasummalla lyhentää mukavasti asuntolainaa. Omaan ensiasuntoon kannattaakin alkaa säästämään ajoissa, johon löytyy monia vaihtoehtoja, kuten ASP-tili, erilaiset rahastot tai perinteinen säästötili. Suosittelen suuresti hoitamaan lainaneuvottelut kuntoon ennen asuntoesittelyitä, näin pääset tekemään tarjousta mahdollisimman pian sopivan asunnon löydyttyä.

Kun sopiva asunto löytyy, kannattaa tutustua huolella sekä asuntoon että taloyhtiöön tai kiinteistöön, sekä lähialueen tulevaisuuden näkymiin. Asunto-osaketta ostaessa on hyvä tiedostaa, että et varsinaisesti ole ostamassa asuntoa – seiniä, lattiaa ja kattoa – vaan taloyhtiön osakkeita. Tästä syystä isännöitsijätodistus, energiatodistus, taloyhtiön yhtiöjärjestys, tilinpäätös, toimintakertomus ja kunnossapitotarveselvitys ovat äärimmäisen tärkeitä asiakirjoja, joihin on syytä tutustua hyvin. Kiinteistöä ostaessa tutustu tarkoin kaikkiin kiinteistöön liittyviin asiapapereihin.

Ensiasunnon ostajana et maksa varainsiirtoveroa, kun tietyt ehdot täyttyvät. Varainsiirtoveroilmoitus on silti verottajalle tehtävä. Jos ostat asunnon kiinteistönvälittäjän kautta, tekee hän ilmoituksen verottajalle kaupanteon jälkeen.
Ostotarjouksessa sovitaan, milloin myyjä luovuttaa asunnon hallintaoikeuden sinulle eli milloin asunto vapautuu käyttöösi. Kun saat avaimet uuteen kotiisi ja hallintaoikeus siirtyy sinulle, pääset remontoimaan tai sisustamaan omaa kotiasi mieleiseksesi.

Vinkit ensiasunnon ostajalle
– hoida laina-asiat kuntoon ja laadi budjetti
– tutustu asunnon sijantiin ja lähialueen tulevaisuuden näkymiin
– tutustu tarkoin asuntoon ja taloyhtiön tai kiinteistön asiapapereihin
– huomio ensiasunnon ostajan verohelpotus
– tee kotivakuutus

Kiinteistönvälittäjämme Porissa ja Raumalla auttavat mielellään kaikissa asumiseen liittyvissä kysymyksissä. Kiinteistönvälittäjämme ovat kiinteistöalan ammattilaisia, jotka keskittyvät toteuttamaan kotihaaveesi.

Sari Immonen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, LVV, KiLAT